Mijn ervaringen na twee jaar magische truffels

Mijn ervaringen na twee jaar magische truffels

icon Door: Sander de Wijs icon 09-03-2024

Een paar jaar geleden werd ik gegrepen door een documentaire op Netflix ‘How to change your mind’. In de documentaire werd op een mooie en integere manier uitgelegd hoe Psilocybine, de werkzame stof in paddo’s en truffels, een helend effect op onze geest heeft. Nu had ik in mijn vroege jeugd al wel eens truffels geprobeerd, maar deze documentaire heeft mijn interesse weer nieuw leven ingeblazen.

Nadat ik voor mijzelf had besloten om truffels te proberen heb ik mij eerst goed ingelezen. Want wat is überhaupt het verschil tussen een truffel en een Paddo? En waarom kun je truffels wel in de winkel kopen maar zijn paddo’s officieel verboden? Het vreemde is dat in Paddo’s en truffels exact dezelfde werkzame stof zit, namelijk Psilocybine. De truffel, familie van de truffel die tijdens de kerstdagen in veel gerechten wordt verwerkt, ontwikkelt zijn vruchten (bestaande uit kleine knolletjes) onder de grond. En omdat deze dus familie is van de ‘normale’ truffel, is deze legaal te koop. De Paddo, is een paddestoel die boven de grond groeit. Deze kun je niet in de winkel kopen maar je mag wel de sporen ervan kopen zodat je ze zelf kunt kweken.

Hoe psilocybine werkt in je lichaam

Wanneer psilocybine, de werkzame stof in bepaalde paddenstoelen en truffels, wordt geconsumeerd, ondergaat het in het lichaam een transformatie waarbij het wordt omgezet in psilocine. Psilocine is de stof die daadwerkelijk de psychoactieve effecten teweegbrengt. Het bindt zich aan serotonine 2A-receptoren in de hersenen, wat kan worden vergeleken met het proces waarbij een sleutel een slot opent. Dit proces beïnvloedt serotoninesignaleringsroutes, wat resulteert in veranderingen in perceptie, stemming en een verhoogde connectiviteit tussen verschillende hersengebieden. In deze staat voel je je intens verbonden met je omgeving en krijg je diepgaande positieve emotionele inzichten.

Nu zijn er veel verschillende soorten truffels te koop, en paddo’s die je zelf kunt kweken. Op de website van Zamnesia vond ik ontzettend goede artikelen, die je alles vertellen over hoe je truffels en paddo’s kunt gebruiken.

De eerste ervaring

Voor mijn eerste ervaring heb ik gekozen voor de Atlantis truffels. Aan de sterretjes op de verpakking kun je zien hoe sterk deze ongeveer zijn. Omdat ik toch een redelijk sterke ervaring, maar niet overweldigend, wilde beleven ging ik voor deze soort. Met de handige doseringscalculator berekende ik hoeveel truffels ik het beste kon nemen voor een normale dosering. In mijn geval kwam ik op 10 gram uit.

Voor de dag van de ervaring had ik een zaterdag gekozen, in een weekend waarin we geen activiteiten hadden. Zodat ik zeker wist dat er voldoende tijd en ruimte was om de ervaring te kunnen verwerken. Vooral bij de eerste ervaring wordt aangeraden om iemand in de buurt te hebben. Deze persoon kan helpen om in de juiste sfeer te blijven en die rustig blijft, wat je ook ervaart. Zo iemand wordt ook wel een trip-sitter genoemd. De woorden ‘set’ en ‘setting’ hoor je vaak voorbij komen bij artikelen over Paddo’s. Set is je omgeving en die wil je zo rustig en harmonieus mogelijk hebben. Setting is je eigen mindset waarmee je aan de truffel of Paddo ervaring begint. Wanneer je deze twee dingen goed hebt geregeld dan is de kans op een onprettige ervaring bijna nihil.

Nerveus

Ondanks deze kennis was ik behoorlijk nerveus. Enerzijds omdat ik nog niet wist wat ik kon verwachten, en anderzijds omdat de spookverhalen over een mogelijke bad-trip door mijn gedachten spookten. Gelukkig won het verlangen om deze ervaring op te doen het van de angst, en at ik ’s morgens 10 gram truffels, ging liggen op de bank met een fleece deken en wachtte af…

Ik had op de achtergrond wat muziek opgezet van de speciaal hiervoor gemaakte playlist op Spotify van ‘A playlist for Psilocybin‘ (Later meer over de nut en noodzaak van muziek). Het eerste dat ik ervaarde was een hele aangename tinteling die zich over mijn hele lichaam verspreidde. Dit ging over in een intens gevoel van geborgenheid dat ik nog nooit zo duidelijk had ervaren. Daarna ervaarde ik in vlagen beelden en kleuren als in een soort droomtoestand. Het verliep in een soort golven, waarin ik soms weer ‘wakker’ was, en daarna weer wegdroomde. Wat ik opvallend vond was dat ondanks de droom-achtige toestand mijn geest heel helder bleef.

Ik was me bewust van wat er in de omgeving gebeurde en kon ook gewoon opstaan om naar de WC te gaan. Het was dus niet zo dat je in een oncontroleerbare toestand terecht komt waarin je je verstand zou kunnen verliezen. Een andere bijzondere gewaarwording was dat mijn gedachten helemaal stil waren. Bijzonder omdat ik een heel actieve geest heb die altijd aan het denken c.q piekeren is, maar nu heerlijk stil was. Mijn blikveld leek wel breedbeeld, en dat was ook een hele mooie ervaring. Al met al duurde de hele ervaring een kleine drie uur.

Na afloop van de ervaring deelde ik mijn indrukken en belevenissen met Daisha. De rode draad van de ervaring was dat de psilocybine de invloed van mijn ego verminderde. En als gevolg daarvan ervaarde ik een sterkere verbinding met mijn Ziel. In de staat waarin ik verkeerde onder invloed van de truffels had mijn Ziel weer de ruimte om nieuwe indrukken en gevoelens naar boven te laten komen. En het mooie is, daar zitten geen negatieve dingen bij. Onze Ziel is puur positiviteit en licht, maar door ons ego ervaren we dat niet in ons dagelijkse bewustzijn. De truffels zijn als het ware een poort naar de wereld van de Ziel.

Volgende ervaringen

Na deze eerste ervaring had ik voldoende vertrouwen in de truffels gekregen om ook met hogere doseringen te gaan werken. Ik zal deze ervaringen niet in zoveel detail vertellen, maar er zijn wel een paar dingen die me hieraan opvielen. Muziek kan handig zijn, omdat je hiermee een soort vangnet creëert die kan zorgen dat je bijvoorbeeld niet twee uur in een hele intense ervaring blijft. De muziek wisselt tussen diepe klanken en opgewekte stukken en dat houdt de trip afwisselend als je net begint. Aan de andere kant kan muziek daardoor ook als ‘dwingend’ worden beleeft, als je net een fijne ervaring hebt en de muziek je een andere kant op stuurt. Daarom gebruik ik nu tijdens de Zielenreis sessies soms muziek, maar ik blijf wel afgestemd op de deelnemers zodat de muziek niet in de weg zit.

Veiligheid

Truffels en Paddo’s zijn niet verslavend. Maar net zoals bij alles heb ik dit ook eerst zelf willen testen. Na mijn eerste truffel ervaringen bleef ik daarom heel alert. Ik wilde weten of ik de behoefte voelde om meteen of snel weer opnieuw truffels te gebruiken. Gelukkig merkte ik al snel dat de ervaring zo bijzonder was dat ik geen enkele behoefte voelde om het meteen weer over te doen. Sterker nog, ik wilde juist die ene ervaring zolang mogelijk koesteren in plaats van het te vervangen door een nieuwe.

De effecten op lange termijn

De lange termijn effecten van de truffels zijn ook zeker de moeite waard. Psilocybine heeft een neuro-regeneratief effect op je hersenen. Wat betekent dat je hersenen gestimuleerd worden om nieuwe verbindingen aan te maken. Wanneer je een beroep hebt waarbij je je mentaal flink moet inspannen zoals mijn programmeer werk, is het effect duidelijk merkbaar. In de periode na de truffel sessies merkte ik dat ik veel sneller oplossingen kon bedenken voor ingewikkelde problemen. Daarnaast was mijn mentale gezondheid ook aanzienlijk verbeterd. Ik had regelmatig last van zware/negatieve gedachten, maar sinds de truffel ervaringen kan ik deze vrij gemakkelijk van mij af zetten.

Zijn truffels een wondermiddel?

Ja en nee. Ze hebben veel voor mij betekent, en ook voor de deelnemers aan de Zielenreis. Maar het is geen wondermiddel dat je leven in een klap positief maakt. Het maakt je niet ineens tot een beter en bewuster levend mens. Daarom is het belangrijk om niet te hoge verwachtingen te hebben, en vooral voor de lange termijn effecten te gaan. Natuurlijk is het fijn om een diepgaande trip te ervaren. Het is nog veel belangrijker dat je in je dagelijkse leven op een positieve/creatieve kan dealen met de uitdagingen van het leven. Juist daar zit de kracht van de truffels.

Na deze bijzondere en intense ervaringen wilde ik andere mensen begeleiden om in een veilige omgeving truffels te proberen. Ik ben ervan overtuigd dat deze bijzondere wezens’, de Fungi, bij kunnen dragen aan een gelukkig en zinvol leven. En dat ze helpen om ons meer verbonden te voelen met elkaar, de wereld en onze Ziel!

Kijk bij de website van de Wellenberg voor meer informatie. Wil je zelf aan de slag met truffels of microdosing maar wil je toch af en toe begeleiding van een ervaringsdeskundige? Neem dan contact op voor een individuele sessie voor (microdosing) coaching.