Volg het fluisteren van je Ziel

Volg het fluisteren van je Ziel

icon Door: Sander de Wijs icon 15-12-2020

Onze Ziel is een mysterieus iets. Het is onzichtbaar, en tegelijkertijd maakt het ons tot wat we als mens zijn. Of beter gezegd, onze Ziel vertegenwoordigt al het mooie wat een mens kan zijn. Vergevingsgezind, intuïtief, liefdevol, openhartig zijn kwaliteiten die zich openbaren wanneer we vanuit onze Ziel leven.

In de huidige tijd is het zo belangrijk dat we deze kwaliteiten in onszelf laten opbloeien. Het voorkomt dat aandacht en voorzichtigheid doorslaan in angst. Het zorgt ervoor dat we ons bewust worden van ons lichaam en wat het nodig heeft om gezond te blijven. De enorme stroom aan informatie, voor of tegen de lockdown, voor of tegen vaccinatie, dwingt ons om in onszelf te rade te gaan en te voelen hoe we hier zelf mee om willen gaan.

Uiteindelijk is het niet van belang of je de ene mening belangrijker vindt dan de andere. Jouw innerlijke waarheid en wat hiermee resoneert zorgt voor rust in jezelf en maakt dat je deze rust kunt uitstralen naar je omgeving. Resoneert het met jouw innerlijke waarheid om jezelf te isoleren? Volg het! Heb je behoefte aan menselijk contact en heb je anderen om je heen die hier ook behoefte aan hebben? Volg het!

De Ommekeer

Voor mijzelf was een fluistering uit mijn Ziel de reden om mijn werkzaamheden als webdeveloper gedeeltelijk te gaan afbouwen. En mij toe te gaan leggen op het begeleiden en adviseren. Voor en tijdens mijn ICT carrière heb ik voor mijn innerlijke ontwikkeling diverse trainingen gevolgd. De opgedane kennis en ervaring waren de afgelopen jaren vooral nuttig voor mijzelf om mijn werk beter te kunnen doen. Maar ik merk dat het nog veel meer voldoening geeft om iemand anders hiermee te kunnen helpen.

Sociale Anarchie

Maar om terug te komen op een mogelijke toekomst waarin iedereen zijn of haar innerlijke stem volgt, in plaats van opgelegde regels van bovenaf. Je zou kunnen denken dat zoiets één grote chaos wordt. Zo van ‘ieder voor zich en God voor ons allen’.

Een tijdje geleden interviewde ik klassiek Homeopaat Ewald Stöteler. Tijdens het interview vroeg ik hem wat hij zag als het uiteindelijke doel van een behandeling. Wat was het ideale eindpunt? Hij vertelde (vrij vertaald) dat het eindresultaat van een geslaagde behandeling het volgende betekent: dat de patiënt lichamelijk autonoom is geworden. Ofwel dat het lichaam een zodanige staat van balans en gezondheid heeft bereikt dat het zichzelf zonder hulp van buitenaf kan beschermen tegen ziekte en onbalans. Maar het gaan verder dan alleen het lichamelijke. Bij een geslaagde Homeopathische behandeling komt de cliënt ook emotioneel in balans. Zodat hij of zij zich in de wereld kan handhaven, en bestand is tegen de seizoenen van het leven. Denk aan omgaan met verlies of trauma, teleurstellingen overwinnen enzovoort. Ten derde dat de geest van de cliënt zodanig sterk is, dat er geen sturing van hogerhand meer nodig is. De mens is op dat punt zo onafhankelijk dat hij of zij zelf sturing geeft aan het leven.

Dat betekent dat de mens zelf ziet wat er nodig is en handelt in het beste belang van zichzelf en de anderen. Sta je in de winkel en zie je dat iemand iets nodig heeft? Dan ben je even de winkelbediende. Hebben mensen om je heen verschil van mening dan wordt je even de bemiddelaar. Loop je toevallig de werkkamer van de Minister President binnen, dan teken je die beleidsstukken (en leeg je ook nog even de prullenbak) 😉

Je zou het een vorm van Anarchie kunnen noemen (leven zonder authoriteit of sturing van bovenaf), maar dan Sociale Anarchie. Een verzorgingsstaat die niet van bovenaf wordt opgelegd maar die voortkomt uit een mensheid die van nature zorgzaam en sociaal is. Nu lijkt dit voor nu nog heel ver weg, maar ik weet zeker dat dit onze weg is als mensheid. En dit de manier is om er te komen, als steeds meer mensen gaan luisteren naar het fluisteren van de Ziel.